Mewa
Dołączył: 04 Lis 2012
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 15:23, 04 Lis 2012 Temat postu: Olej lniany |
|
|
Jeśli chodzi o olej lniany, to polecam tylko taki wyciskany na świeżo. Zauważyłam, że na filmach instruktażowych dotyczących przygotowania potraw do gersona, nie używa się świeżego oleju (widoczna etykieta producenta).
Ja pochodzę z miejsca, gdzie pozyskiwanie tego oleju jest tradycją regionu.
Powiem wam, że olej lniany ze sklepu (nawet ten najlepszy, najdroższy) nie umywa się do prawdziwego, świeżego oleju lnianego. To jest taka różnica jak między miodem ze sklepu a z pasieki. Olej lniany traci bardzo szybko swoje właściwości. Bardzo szkodzi mu ciepło i światło. Nadaje się tylko do spożycia na zimno. Trzeba go zużyć w przeciągu paru tygodni od wyciśnięcia. Najlepszy jest zaraz po wyciśnięciu.
Zewnętrznie świetnie działa na problemy skórne, łamliwe paznokcie.
Myślę, że np. w Krakowie można dostać taki świeży olej na placach targowych. Ja przywożę sobie z rodzinnych stron co jakiś czas. Mam tam osobę, która wyciska olej lniany tradycyjnymi metodami.
Uwielbiam dodawać do zupy Hipokratesa, na talerzu, przed podaniem. Świetny do sałatek.
Polecam wszystkim.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mewa dnia Nie 15:29, 04 Lis 2012, w całości zmieniany 3 razy
|
|